GNOME

GNOME 3 Launch Party

O víkendu se v Praze konala GNOME 3 Launch Party, jejíž organizaci jsem si vzal na starosti já. Jednalo se o oficiální akci organizovanou ve spolupráci s GNOME Foundation. Po světě se tento týden konalo téměř 150 takových akcí a myslím, že ta naše se mezi nimi neztratila. Z brněnské pobočky Red Hatu jsme se vydali autem čtyři (já, Tomáš Bžatek, Jarda Řezník a Víťa Humpa) a na party dorazili i další lidi z Brna, kteří jeli po vlastní ose. Přednášková část se konala ve Školícím centru Silicon Hillu v areálu strahovských kolejí. Na tom samé místě se koná i InstallFest. Měli jsme k dispozici přednáškový sál pro cca 100 lidí, projektor, ozvučení a také se všechny přednášky nahrávaly na video (v dohlédně době je můžou vidět i ti, kteří se akce nezúčastnili). Tímto bych chtěl poděkovat klubu Silicon Hill a AVC, kteří vše uvedené poskytli zdarma.

Po příjezdu na místo jsme začali přednáškovou místnost připravovat. Z Číny nám od GNOME Foundation došel balíček s propagačními materiály. Rozvěsili jsme řadu zelených balónků z logem GNOME, pod prostorem, kde se zobrazují slidy, jsme vyvěsili velký nápis GNOME atd. Účast byla na akci tohoto druhu víc než slušná. Počet účastníků jsme detailně nesledovali, ale krátce po začátku akce jsem napočítal zhruba 50 lidí a v průběhu akce ještě další přicházeli. Můj odhad tedy je minimálně 60. Z Red Hatu jsme dovezli 20 flashek s posledním vývojovým vydáním Fedory 15 s GNOME 3, po kterých se jenom zaprášilo stejně jako po zelených odznáčcích GNOME a samolepkách.

Přednášky trvaly skoro čtyři hodiny. Tomáš Bžatek, který vyvíjí GNOME v rámci se práce v Red Hatu, mluvil o novinkách v GNOME 3 a souvisejících knihovnách (GTK+ 3, glib,…). Druhou část přednášky si vzal španělský vývojář Tomeu Vizoso, který momentálně žije v Praze. Překvapil nás tím, že se nás zeptal solidní češtinou, jestli má přednášet v češtině nebo angličtině. Nakonec o podpoře jazyků v platformě GNOME mluvil anglicky, ale jsem si jistý, že česky by to zvládl stejně tak dobře. Škoda, že by trochu zklamaný, že se mezi posluchači nenašlo více GTK vývojářů. Druhou přednášku měl Vojta Trefný, vedoucí české komunity Ubuntu. Některým lidem se nelíbilo, že jsme do programu zařadili přednášku o alternativním shellu Unity, ale myslím, že právě okamžité srovnání GNOME Shell a Unity bylo jednou z nejzajímavějších věcí přednáškové části. Osobně si myslím, že přístup, kdy se tváříme, že existuje jen jedna možnost (v tomto případě GNOME Shell), do open source, které je především o možnosti volby, nepatří. Třetí přednášku měl Andre Klapper, který je aktivní ve vývoji GNOME už léta a ví toho z této oblasti opravdu hodně. Připravil si neuvěřitelných 77 slidů. Naštěstí jimi proklikával hodně svižně. Poslední přednášku měl Petr Kovář, který už několik let vede český překladatelský tým GNOME a mluvil tedy o lokalizaci. Mimochodem dnes ráno jsem zjistil, že je Petr ode dneška novým red hatterem. Ani se v sobotu nepochlubil 🙂 Kromě přednášejících se akce zúčastnila řada dalších lidí, kteří se aktivně podílejí na vývoji GNOME. Byl tam dlouholetý koordinátor španělského lokalizačního týmu, účast oznámil i téměř celý GNOME Design Team, který měl zrovna tento víkend sraz v Praze. Nevím, ale jestli nakonec dorazili nebo ne.

Po poslední přednášce jsme se přesunuli do nedaleké restaurace Petřín, kde probíhala neformální část u piva. Došlo taky k nakrojení GNOME 3 dortu. Party skončila kolem půlnoci, kdy restaurace zavírala.

GNOME 3 cakeVíce fotografií z akce naleznete v mé FB galerii.

 

Leave a comment